persianfood
بهداشت مواد غذايي

گروهي از باكتري‌هاي مهم پزشكي و دامپزشكي مي‌باشد آنها كه گرم مثبت، ميله‌اي شكل، زنجيره‌اي، هوازي و بي‌هوازي اختياري، بجز آنتراسیس و مایکوآئیدس بقیه متحرکند و همچنين داراي اسپور مي‌باشند از جمله آنها مي‌توان باسيلوس سرئوس و آنتراسيس را نام برد، باسيلوس سرئوس عامل مسموميت غذايي و باسيلوس آنتراسيس عامل بيماري شاربن در دام و سياه زخم در انسان مي‌باشد. اشكال بيماريزاي باكتري شاربن داراي كپسول مي‌باشند. كلني باسيل شاربن مات، برجسته، نامنظم و داراي لبه‌هاي شبيه به سرو مدوزا (موي مجعد) مي‌باشد.  باسیلوس لیچینیفرمیس عامل سقط انفرادی در گاو و گوسفند و سرئوس را عامل ماستیت گانگرن و گاهی سقط در گاو ،گوسفند و اسب شناخته اند.

تشخيص:

_ رنگ‌آميزي گرم و اسپور: باكتري‌هاي درشت، ميله‌اي شكل، گرم مثبت و زنجيره‌دار ديده مي‌شوند. همچنين در رنگ آميزي اسپور  به روش مالاشيت گرين اسپور سبز و گرد و باکتري قرمز ديده مي شود.

_ كشت: باكتري بر روي محيط آگار خون‌دار كلني غير همولتيك، خشن با كناره نامنظم تشكيل مي‌‌دهد ولي باسيلوس سرئوس داراي كلني‌هاي صاف و شفاف بوده و ضمناً هموليز ايجاد مي‌نمايد.کلنی لچینیفرمیس شبیه گلسنگ می باشد.

_ محيط ژلاتين: بعضي باكتري‌ها داراي آنزيم ژلاتيناز هستند و باعث ذوب محيط ژلاتين مي‌شوند باسيلوس آنتراسيس به كندي ولي باسيلوس سوبتيليس و باسيلوس سرئوس به سرعت ژلاتين را ذوب مي‌كنند.( منظره اي شبيه سرو وارونه ايجاد مي کند)

_ تحرك: باسيلوس آنتراسيس غير متحرك ولي باسيلوس سرئوس و باسيلوس سوبتيليس متحرك مي‌باشند و پس از كشت به صورت پراكنده رشد مي‌كنند.

            محيط افتراقي مي‌توان آگار حاوي اينفيوژن قلب حاوي كلرال هيدرات 10% را نام برد. غلظت نهايي كلرال هيدرات در كشت 25/0% باشد در اين محيط باسيل شاربن توانايي رشد را دارد ولي باسيلوس سرئوس و ساير باسيل‌ها توانايي رشد در آن را ندارند.

_ حساسيت به پني‌سيلين و ونكوماسين: اگر پني‌سيلين را به محيط نرترينت آگار بيافزائيم باسيلوس آنتراسيس نسبت به آن حساس و كلني‌هاي گرد با ظاهري گردن‌بند مرواريد به وجود مي‌آورد ولي باسيلوس سرئوس و باسيلوس سوبتيليس به پني‌سيلين حساس نيستند، همچنين كليه باسيلوس‌ها نسبت به ونكوماسين (به جز تعداد معدودي) همه حساس هستند در حالي كه باسيل‌هاي گرم منفي نسبت به آن حساس نمي‌باشند.

[ شنبه بیست و دوم مرداد 1390 ] [ 17:43 ] [ H.N ]
.: ويرايش پرشين فود :.

درباره وبلاگ

Food Hygiene & Safety